8M: Les joves associades no ens aturem

Sortim als carrers contra el masclisme: tanquem!

L’actual crisi socioeconòmica i ecològica, així com una crisi de valors que ha propiciat l’auge de l’extrema dreta i la legitimació dels seus discursos, posen de manifest, més que mai, la importància d’implicar-nos, d’associar-nos i de participar per a fer-hi front de la forma que més força ens proporciona: col·lectivament, tot teixint xarxa i sororitat. 

Aquesta situació, a més, ha visibilitzat amb més força el que fa massa anys que reivindiquem: la necessitat d’un nou sistema més just i sostenible. Davant del capitalisme i el patriarcat generadors de violència, desigualtats, guerres, morts i crisis, des del Consell de la Joventut de Barcelona apostem fermament per generar alternatives. Avui, 8 de març de 2023, volem manifestar que les dones, lesbianes, trans i persones dissidents joves no ens aturem, continuem ocupant l’espai públic, militant a les entitats i prenent partit d’allò que ens preocupa i ens afecta, organitzades i de forma col·lectiva. En un sistema que ens exclou i que ens vol silenciades i tancades, ha arribat l’hora que les joves recuperem definitivament els carrers i l’espai públic, per a reivindicar-los com a propis i aprofitar-los per a erigir i liderar la lluita feminista. 

Les crisis colpegen especialment els col·lectius més vulnerables i evidencien l’accentuació de les desigualtats de gènere. L’augment de preus ha afectat especialment a les joves i ha aguditzat les diferències d’atur i risc d’exclusió social entre homes i dones, que són molt més accentuades en la població jove que en la de més de 30 anys. A més, veiem com la responsabilitat de les tasques de cures continua caient en les dones: la majoria dels sectors professionals implicats són feminitzats i precaritzats (personal sanitari, farmacèutic, de neteja i de venda de productes bàsics, entre d’altres). Sense anar més lluny, el col·lectiu més precaritzat són les treballadores de la llar, majoritàriament joves i sovint racialitzades i en situació d’irregularitat. 

Per altra banda, hem constatat com el biaix de gènere en la medicina posa en risc la salut de les dones i les persones gestants. Ho hem vist en el cas de la vacuna i les seves afectacions en la menstruació, que no han estat tingudes en compte i s’han considerat un assumpte de segona, o en com el sistema sanitari ens menysté i estigmatitza quan iniciem un procés d’interrupció de l’embaràs. Tot això té un clar impacte en l’agreujament i la patologització de la salut mental i emocional, amb un clar efecte també del factor de l’edat i el gènere: a la ciutat de Barcelona un 11,2% dels nois està en risc de patir problemes de salut mental mentre que el percentatge en les noies s’eleva a un 19,9%, gairebé el doble. 

Avui i cada dia denunciem que, en aquest sistema capitalista i patriarcal, ser dona, lesbiana, trans o persona dissident és una de les principals fonts de pobresa i que la precarietat s’agreuja per ser joves, migrades i racialitzades, per tenir una imatge allunyada de la normativitat o del binarisme de gènere i per tenir diversitat funcional. Estem fartes d’estar sotmeses a pitjors condicions laborals, a la discriminació salarial, el sostre de vidre, els sòls de fang i l’assetjament per raó de sexe i sexual a l’àmbit laboral. Per això, exigim igualtat d’oportunitats per a emancipar-nos i desenvolupar el nostre  projecte vital amb dignitat i autonomia i que s’adapti a les nostres necessitats i aspiracions.

Cada any es produeixen desenes de feminicidis, però els assassinats masclistes són tan sols la punta de l’iceberg. La violència masclista inclou la violència sexual, l’econòmica, la simbòlica, la psicològica, l’obstètrica i també la vicària, i totes elles són patides per les dones, lesbianes, trans i persones dissidents per motiu del seu gènere. És una violència transversal, que no diferencia entre edats, procedències o altres estructures socials: ens afecta a totes. 

Com a joves tenim un repte immens: treballar col·lectivament per a l’eliminació de qualsevol mena de violència. Començant per aquelles accions a priori més subtils i que costen d’identificar com a abusives o violentes, que són les primeres que sustenten i legitimen l’estructura patriarcal de la nostra societat. 

Estem cansades i rabioses que encara hàgim de demostrar que la nostra joventut i la condició de ser dones no són traves per fer bé la nostra feina, per generar coneixement, per participar en la construcció de la nostra societat, per dir la nostra i que se’ns tingui en compte, per defensar els drets de les dones, del col·lectiu LGBTI+, de les persones racialitzades i les inquietuds i lluites ecologistes. Estem fartes de l’adultocentrisme que rebem constantment: en forma de qüestionament, de paternalisme, d’anul·lació o d’exclusió, només pel fet de ser dones i joves. 

Per tots aquests motius, aquest 8 de març de 2023 el CJB s’adhereix a la vaga feminista i fa un tancament patronal. Creiem fermament en la importància de sortir al carrer i implicar-se en el moviment feminista, especialment en una jornada reivindicativa com la d’avui, i apostem perquè les treballadores puguin fer-ho sense veure’s condicionades pel cost personal que això pot suposar. Des del CJB estem compromeses amb els motius, els valors i els principis que abandera la vaga convocada i encoratgem a totes les joves a participar i implicar-se en la jornada d’avui.

A més, des del CJB reiterem la nostra ferma convicció amb la igualtat de gènere com a dret humà fonamental i manifestem el nostre compromís a: 

  • Vetllar per incorporar i valorar les experiències juvenils en els moviments feministes, allunyant-nos de les perspectives i pràctiques adultocèntriques.
  • Perseverar perquè es reconegui l’associacionisme juvenil com a interlocutor clau en matèria de polítiques d’ocupació juvenil amb perspectiva feminista. 
  • Oferir formacions amb perspectiva de gènere i LGBTI+, perquè les entitats juvenils tinguin encara més present la perspectiva de gènere, i així poder continuar consolidant entitats feministes, lliures de violència i actituds masclistes.
  • Treballar per transformar la cultura organitzacional de les entitats perquè aquestes siguin més democràtiques i feministes, visibilitzant altres formes de participació no androcèntriques que sovint estan assenyalades, desvaloritzades i deslegitimades. 

Davant l’auge del feixisme i la violència masclista, sortim als carrers a manifestar-nos i visibilitzar la lluita feminista, perquè sense les joves no hi ha futur feminista! No ens aturem, continuem treballant per una ciutat i unes entitats més justes, inclusives i igualitàries!

Per altra banda, durant aquests dies són molts els esdeveniments i actes feministes organitzats per les associacions i col·lectius de la ciutat i als que us animem a participar. Podeu consultar un recull d’ells a l’”Agenda d’actes feministes amb motiu del 8M 2023!“. Ens veiem als carrers!
→ MÉS INFORMACIÓ ←

Altres notícies i posicionaments relacionats
Feminismes i LGBTI+
Revisem juntes el protocol de violències masclistes del CJB
Us convidem a la sessió de revisió del protocol de violències masclistes del CJB per a entitats membre. Data: Dimarts …
Feminismes i LGBTI+
Nova concentració Prou Feminicidis
Dilluns 20 de desembre a partir de les 18:00h serem a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, fent de manera col·laborada la ú…
Feminismes i LGBTI+
Revisem juntes el protocol de violències masclistes del CJB!
Aquest 2023, hem iniciat un procés de revisió i reelaboració del protocol contra violències masclist…

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.