L’associacionisme educatiu iniciem una taula de treball amb l’Ajuntament de Barcelona per facilitar les activitats d’estiu a esplais i caus
Des de la Taula d’Educatives del CJB, on hi participem Acció Escolta de Catalunya, Centre Marista d’Escoltes, Escoltes Catalans, Esplais Catalans, Federació Catalana de l’Esplai, Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans, fem un comunicat per compartir la situació en què estem els esplais i caus de Barcelona.
El passat dimarts 26 de maig ens vam reunir amb representants de l’Ajuntament de Barcelona amb la intenció d’abordar les necessitats que els esplais i caus tenen per poder desenvolupar les seves activitats del lleure aquest estiu. Les problemàtiques detectades que podien ser abordades per l’Ajuntament de Barcelona eren: (1) Millorar els canals d’informació sobre què s’està decidint entorn les activitats del lleure a l’estiu, (2) necessitat d’espais perquè els esplais i caus es puguin organitzar o fer-hi activitat durant l’estiu, (3) rebre les formacions pertinents per tal que les monitores i caps voluntàries puguin organitzar les activitats amb garanties, (4) saber els recursos materials que rebran i quan i (5) millorar la gestió de la Campanya de Vacances d’Estiu.
Aquesta trobada va servir per concretar un espai continuat de coordinació entre les federacions d’associacionisme educatiu i l’Ajuntament de Barcelona per treballar conjuntament com facilitar les activitats dels caus i esplais aquest estiu. Abordar aquestes necessitats de forma conjunta s’entén des de les federacions del lleure com a una mesura per materialitzar el reconeixement que l’associacionisme de base comunitària necessita enfront dels avantatges de les empreses del lleure. És fonamental que l’Ajuntament de Barcelona reconegui i recolzi l’associacionisme educatiu com un agent clau per aquest estiu, ja que esplais i caus de la ciutat ofereixen més de 140 activitats a més de 12.000 infants i joves liderades per aproximadament 2.400 voluntàries. Així doncs, els temes que es van prioritzar com a més rellevants van ser els següents:
- Oferir suport en habilitar espais on fer activitats d’estiu, sobretot en aquells casos en què, per força major, no poden marxar de la ciutat ateses les circumstàncies (i, per tant, no hi ha antecedents de la seva realització al municipi).
- Donar seguretat en com desenvolupar les activitats: (1) Formacions: programar al més aviat possible la formació sobre prevenció i higiene en activitats de l’estiu, ja que com més coneixement tinguin les assemblees, consells i equips, més seguretat i legitimitat tindran per decidir sota quines condicions desenvolupar les activitats de les que són responsables, (2) Recursos materials: l’Ajuntament de Barcelona està esperant a la concreció de la Generalitat de Catalunya en relació amb l’abastiment de materials.
- Poder fer canvis de dates i tipologia de les activitats que han estat homologades per la Campanya de Vacances d’Estiu. També podran anul·lar les activitats sense tenir una responsabilitat sancionadora (en cas de no poder realitzar-les pel context).
- Millorar els canals informatius entre l’administració i els esplais i caus.
Conscients que serà un estiu excepcional per la concentració d’activitats a la ciutat i les mesures de seguretat que s’hauran de prendre celebrem l’inici d’aquesta Taula conjunta amb l’Ajuntament de Barcelona, formada per la Direcció d’Infància, Joventut i Gent Gran, el Departament de Joventut i el Departament de Promoció a la Infància i l’Oficina Tècnica de l’Estiu, per treballar de forma continuada amb les federacions del lleure en la detecció de les necessitats dels esplais i caus i abordar de forma conjunta quines mesures prendre.
Entitats signants
- Acció Escolta de Catalunya
- Centre Marista d’Escoltes
- Escoltes Catalans
- Esplais Catalans
- Federació Catalana de l’Esplai
- Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya
- Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
- Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans