El darrer divendres 3 de març, a l’Espai Jove la Fontana, va tenir lloc la 5ena edició de la Formació per Representants de l’Alumnat. Aquesta formació es dirigeix a totes aquelles persones que, en les passades eleccions al Consell Escolar del 2016, van assumir el gran repte de representar els interessos i necessitats de les seves companyes i companys: els i les delegades de classe i els i les conselleres escolars.
Aquesta formació va estar organitzada pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), amb la col·laboració del Consell Escolar Municipal i en conveni amb la Regidoria d’Infància, Joventut i Gent Gran. Va ser dissenyada i executada per membres de les tres entitats estudiantils que formen part i participen del CJB: l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP).
En aquesta edició hi van participar aproximadament 150 alumnes, els i les quals provenien de 30 centres educatius diferents i on hi quedaven representats tots els districtes de la ciutat de Barcelona. Aquest any, doncs, ha augmentat el nombre de participants i de centres educatius que han assistit a aquesta jornada formativa en relació a les edicions anteriors.
La formació va tenir una durada de quatre hores durant les quals es va treballar en dues línies principals: conèixer més a fons l’estructura interna del Consell Escolar i els mecanismes de participació estudiantil dins dels centres educatius i, d’altra banda, promoure el treball en xarxa entre centres que formen part d’un mateix districte. Amb tot això, es va aprofitar per poder fer una fotografia dels interessos i necessitats que tenen els i les estudiants de la ciutat, ja que durant el transcurs de la formació es van fer més de 300 propostes de canvi i/o millora. Val a dir que la majoria de propostes s’aglutinen en quatre eixos principals, fet que demostra que l’estudiantat de la ciutat presenta unes preocupacions o interessos força comuns:
- Millora de les infraestructures dels centres educatius.
- Promoció de la interrelació entre centres educatius d’un mateix barri o districte.
- Conscienciació i treball per a la eradicació de les diferents violències i opressions (homofòbia, bullying, masclisme, racisme etc.)
- Creació d’espais de participació regulars dins dels propis centres, en els quals l’alumnat pugui desenvolupar activitats i esdeveniments d’interès propi.
Durant aquesta formació també es va facilitar un dossier de continguts, el qual també és una eina de consulta per tot l’estudiantat que desitgi conèixer més sobre el món de la participació estudiantil, engegar una proposta de canvi dins d’un centre o organitzar-se per transformar el seu entorn.
Des del CJB celebrem l’èxit d’aquesta formació i seguirem treballant per continuar fomentant la participació estudiantil i per a que les futures edicions d’aquesta formació comptin encara amb més participants!