Crònica d’una setmana a Colòmbia

La delegació del CJB ja fa una setmana que treballa amb joves i col·lectius locals

Ja fa una setmana que una delegació del Consell de la Joventut de Barcelona és a Colòmbia en el marc del procés participatiu internacional Youth Act! així com enfortint els vincles que es van iniciar l’any passat.

Al llarg d’aquests dies hem pogut conèixer i intercanviar impressions amb diferents col·lectius. En primer lloc, hem conegut a Exploradores del ser, un col·lectiu intergeneracional que té l’objectiu de reinventar l’ocupació de l’espai públic com una eina per combatre la por i la inseguretat. Han aconseguit alliberar i reapropiar-se d’espais on abans a les veïnes els feia por passar i hi havia robatoris i agressions sexuals, entre d’altres. A més a més, estan treballant per connectar les veïnes amb la natura que tenen al voltant i a la qual, fins ara, vivien d’esquenes.

Les joves del CJB amb les joves del col·lectiu Exploradores del Ser
Les Joves del CJB amb el col·lectiu Exploradores del Ser

També hi ha hagut una visita a la Comuna 2, una part de la ciutat en què l’Alcaldia de Cali arriba tard i no hi té pràcticament presència. Les veïnes s’organitzen per arribar allà on no arriba l’administració, com l’escola o la pavimentació dels carrers. Allà, hi ha hagut una trobada amb diferents col·lectius (sorgits del Paro Nacional i no, intergeneracionals, juvenils…). Entre ells, s’ha treballat amb la Asamblea Popular Jaime Rosa, sorgida arran del Paro Nacional i que porta el nom d’un jove assassinat en el marc d’aquestes mobilitzacions. 

Trobada amb la Asamblea Popular Jaime Rosa

Hem tornat a visitar el monument fet durant el Paro Nacional a Puerto Resistencia acompanyades del col·lectiu Juntanza Popular, que participa activament del Youth Act! i amb qui hem pogut fer retrospectiva, comparant amb l’any passat, com avancen les iniciatives juvenils i no juvenils autoorganitzades. 

Divendres, vam visitar el barri de Siloé, una de les moltes zones empobrides de la ciutat i un dels llocs on va afectar més durament la repressió durant el Paro, amb 16 morts i desenes de ferits.

Allà, ens vam trobar amb famílies d’aquests joves assassinats i ferits, que més de 2 anys després de les mobilitzacions, no han tingut cap resposta per part de l’Estat ni són reconegudes com a víctimes. 

Trobada amb les famílies de joves assassinats durant el Paro Nacional

Allà, també ens van acompanyar les joves del col·lectiu Ciudad en Movimiento, que han estat implicades al barri en el Tribunal Popular de Siloé. Davant la inacció de l’Estat, la població s’ha organitzat per emetre unes sentències populars amb el que elles anomenen magistrats internacionals per tal de generar ressò, memòria i difondre les dades exactes. 

Amb elles, vam recórrer carrers on la força pública va atacar les joves i vam veure un negoci calcinat on van cremar a joves que havien estat prèviament torturades. Les parets de l’espai públic recorden, dos anys després, aquelles joves. 

També hem participat del Fòrum de diàleg a Buenavuentura ‘Jóvenes en diálogo por la justícia global‘, un espai compartit entre els consells de Barcelona, Cali i Buenaventura i altres lideratges i col·lectius juvenils. Aquest espai ha servit per continuar teixint ponts, identificar punts en comú i alhora assenyalar diferències en les nostres lluites.

Per acabar, hem participat de la marxa LGBTI+ més gran de Colòmbia, a Cali. Els col·lectius de la dissidència sexual i de gènere de la ciutat, s’autoorganitzen per reivindicar els seus drets a l’espai públic. Algunes de les membres del seu equip d’organitzadores formen part del procés participatiu del Youth Act!

El procés participatiu del Youth Act!

Ja s’ha dut a terme les tres sessions participatives de treball del projecte Youth Act! a Colòmbia. De manera conjunta amb el Consejo Distrital de Juventud de Cali, s’han dinamitzat diverses sessions de participació i a partir de les quals s’han prioritzat temes clau a abordar i que es posaran en relació amb les altres ciutats.

Els temes prioritzats per part de les joves colombianes han estat: 

  • La baixa participació juvenil
  • Les zones degradades: insuficiència alimentària, medi ambient i sobirania alimentària
  • Implementació ineficient de les polítiques públiques amb enfocament diferencial i interseccional.

En el conjunt de les sessions, hi han participat més d’una trentena de joves de Cali.

Sessió del procés participatiu del Youth Act!
Altres notícies i posicionaments relacionats
Justícia global
Barcelona, te’n recordes?: La Fontana amb les persones refugiades
En el marc de la setmana La Fontana amb les persones refugiades, el Grup de Treball de Bòsnia del Consell de l…
Justícia global
En Diàleg: Joves colombianes a Barcelona
Trobada de joves colombianes migrades i exiliades per compartir demandes i coneixements El dimecres 09 de novembre tin…
Justícia global
“El jovent hem de tenir un paper cabdal en l’elaboració de la memòria col·lectiva” Espai Rasprava
Els processos memorials, que conformen la memòria històrica o col·lectiva, són una oportunitat per a apropar-nos a una s…

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.