Des de la Plataforma pel Sahara commemorem la resistència del Poble Sahrauí

La Plataforma pel Sàhara a Catalunya commemorem avui la lluita i resistència del Poble Sahrauí, constituït l’any 1976 com a República Àrabe Saharaui Democràtica arran la retirada d’Espanya dels seus territoris. 44 anys de lluita i resistència per culminar el mateix procés de descolonització que la resta d’Estats Africans. I 29 anys d’espera perquè Nacions Unides compleixi amb la seva promesa: Un referèndum d’autodeterminació que doni fi a l’ocupació il·legal del Marroc i al patiment de les més de 150 mil persones que viuen als camps de refugiats al mig del desert, així com a les milers que viuen sota la dictadura i repressió del règim marroquí. Són 44 anys en els que la ineptitud dels organismes polítics ha donat fruit a una situació sistèmica de vulneracions dels drets humans fonamentals. Si bé l’ONU és responsable de facilitar una solució pacífica al conflicte que passi pel dret a decidir lliurement el seu futur, la societat internacional i els responsables polítics d’arreu tenen l’obligació de no tancar els ulls davant aquesta situació de vergonya i treballar coordinadament per avançar cap a una societat global més justa on la RASD pugui per fi ser sobirana del seu poble i territoris.

En primer lloc, és urgent la celebració d’un referèndum d’autodeterminació perquè el poble sahrauí pugui decidir lliurement si vol formar part del Marroc, o ans el contrari, com ja ha manifestat de forma continuada, vol donar continuïtat a la República Àrabe Sahrauí Democràtica i recuperar els Territoris que actualment viuen sota l’ocupació marroquina. En aquest sentit, demanem als nostres responsables polítics més directes, la Generalitat de Catalunya, que faci un posicionament públic a favor d’un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental per culminar el procés de descolonització espanyola i l’ocupació marroquina. Així mateix exigim els responsables polítics de l’Estat espanyol que pressionin per la celebració d’aquest referèndum en tant que potència administradora dels territoris del Sàhara Occidental. Per últim, apel·lem al Consell de Seguretat de l’ONU perquè celebri d’una vegada per totes el referèndum que pot posar fi a aquest conflicte enquistat.

En segon lloc, com a societat internacional tenim l’obligació de garantir els drets i llibertats civils del poble sahrauí. Recordem que milers de sahrauís viuen sota la dictadura marroquina, qui està portant a terme per una banda una estratègia de recolonització dels territoris ocupats, i per una altra banda, una persecució constant cap a la identitat sahrauí. Mostra d’això és la manca de llibertat d’expressió, llibertat d’informació, la repressió política, policial i judicial que viu el moviment independentista sahrauí i els nombrosos presos polítics i activistes assassinats i desapareguts que acumula el règim marroquí. Com a ciutadania, no ens podem desentendre d’aquesta realitat i per tant, instem a la societat a presionar a totes les instàncies polítiques a dalt esmentades que pressionin la ONU per tal què la MINURSO assumeixi també la funció de supervisar i denunciar les violacions als Drets Humans que pateix sistemàticament el poble sahrauí per part del regne del Marroc i els seus cossos de seguretat.

Per últim, per respecte i dignitat democràtica, cal garantir la sobirania de la RASD sobre els seus recursos naturals i deixar de ser còmplice de l’espoli que el seu poble està patint. En aquest sentit, denunciem l’incompliment del veredicte del Tribunal de Justícia de la UE arran la vergonyosa aprovació al Parlament europeu de l’Acord comercial i pesquer entre la Unió Europea i el regne del Marroc, que viola les repetides sentències del TJUE al voltant de la sobirania del Sàhara Occidental sobre els seus territoris i la incompetència de l’ocupant de comercialitzar els seus recursos naturals. Així mateix, exigim la Generalitat de Catalunya així com el Govern de l’estat espanyol, que rebutgi tots els permisos comercials de les empreses espanyoles que operen a aigües i territoris sahrauís i que previnguin a les persones consumidores sobre la falta de traçabilitat i transparència en la comercialització dels productes pesquers del Sàhara Occidental Ocupat a l’Estat espanyol.

En definitiva, la Plataforma pel Sàhara a Catalunya, celebrem el 44è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica i ens comprometem a seguir lluitant al seu costat per aconseguir la llibertat i l’autodeterminació del seu poble.

La Plataforma pel Sàhara Occidental es crea el 20 d’octubre de 2018, a Barcelona. Les entitats membres de la plataforma actualment són: la Federació ACAPS, Sàhara Dempeus, Novact, Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Consell de la Joventut de Barcelona, Servei Civil Internacional de Catalunya, Yalah Sàhara, Santa Coloma amb el Sàhara, Trucaires AEIG K2, LEJSEE, Taún Sàhara i Baix Penedès amb el Sàhara.

Altres notícies i posicionaments relacionats
Justícia global
Presentem: La joventut saharaui i l’ocupació del Sàhara Occidental
El CJB té el plaer de presentar-vos l’informe El espejismo de los Derechos Humanos: la juventud saharaui y la ocupació n…
Justícia global
El CJB engega un projecte de cooperació amb la joventut organitzada a Colòmbia
El CJB amplia la seva xarxa de cooperació internacional amb l’inici d’un projecte nou amb la joventut associada de Colòm…
Justícia global
Barcelona, te’n recordes?: La Fontana amb les persones refugiades
En el marc de la setmana La Fontana amb les persones refugiades, el Grup de Treball de Bòsnia del Consell de l…

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.