03 de maig del 2022, Cali, Colòmbia. Aquest passat 26 d’abril s’ha signat a Cali, Colòmbia, el document formal d’agermanament entre el Consell de la Joventut de Barcelona i el Consejo Municipal de Juventud de Santiago de Cali. Fa només quatre mesos que el CMJ de Santiago de Cali està en actiu, tot i que s’aprova la seva implantació a la Ley 1622 de 2013.
Aquest acte d’agermanament permetrà als consells enriquir-se de les experiències mútues. Per Gabriela Posso, presidenta del CMJ de Cali és fonamental plantejar processos col·lectius entre les dues ciutats. “Para nosotros es la oportunidad de aprender y realizar trabajos conjuntos por la experiencia que los consejeros de Barcelona llevan trabajando desde 1980 y su conocimiento nos retroalimenta en estos espacios que son vitales en la transformación que queremos para la ciudad”.
Per la seva banda, David Franquelo, vicepresident del CJB, explica que es “treballaran temes comuns que ara mateix ocupen una part important de les agendes dels Consells com són l’educació transformadora i crítica i l’economia solidària. De manera més general, també es debatrà sobre participació política juvenil i el rol que com a joves cal que ocupem a les ciutats i els òrgans polítics que existeixen”. La jornada de treball conjunt del 30 d’abril ha tingut per objectiu aprofundir en aquests tres grans àmbits.
Els últims mesos a Cali s’estan desenvolupant propostes al voltant dels horts urbans com a espais d’economia solidària i la participació juvenil en aquests.
En relació amb l’àmbit d’educació, el CMJ de Cali ha mostrat molt interès en la distinció entre educació formal, no formal i informal i s’ha manifestat la voluntat de desplegar un projecte semblant al Visc, Convisc i Participo!, adaptat a la ciutat de Cali. En concret, s’ha valorat molt positivament el fet que les persones dinamitzadores siguin contractades, ja que això garanteix l’ocupabilitat de les joves, un dels grans problemes de la joventut a Colòmbia.
També s’han compartit les experiències sobre Espais Joves i Casals de Joves a Barcelona, i arran el CMJ de Cali ha pres com a objectiu que l’Ajuntament dugui a terme una Casa de la Juventud perquè sigui un espai autogestionat de trobada.
Pel que fa a Justícia Global i la participació juvenil, s’ha treballat en la possibilitat de generar una escola de defensores de drets humans a Cali, que permeti la comunicació fluida amb Barcelona per traslladar i visibilitzar les discriminacions. També s’ha començat a projectar algunes implicacions del CMJ de Cali amb el Youth Act i altres projectes del CJB.
Pots llegir la notícia relacionada: El CJB engega un projecte de cooperació amb la joventut organitzada de Colòmbia.