La recent entrada a presó de Pablo Hásel pels delictes d’enaltiment del terrorisme i d’injúries a la Corona ha desfermat una onada de protestes en defensa de la llibertat d’expressió que ha centralitzat bona part de l’atenció mediàtica d’aquesta darrera setmana. Des del CJB volem fer una valoració tant de la creixent retallada als drets relatius a la lliure expressió d’idees polítiques com del tractament que han seguit les recents mobilitzacions on s’ha assenyalat, sovint de forma negativa, la participació del jovent en aquestes.
Primerament, considerem que el cas d’en Pablo Hásel és un episodi més d’una història que ha afectat altres artistes (César Strawberry, Valtónyc, La Insurgencia…) i que està enfocada a limitar la llibertat d’expressió de forma particular contra artistes i col·lectius crítics. A la vegada, observem com es realitzen proclames xenòfobes, classistes, lgbtifòbiques, capacitistes, masclistes i obertament feixistes que no tan sols queden impunes, sinó que arriben a tenir un suport polític gens menyspreable. Des del CJB afirmem el nostre compromís amb la llibertat d’expressió i rebutgem aquesta instrumentalització de la justícia per causes polítiques.
D’altra banda, les protestes sorgides arreu del país i que s’han allargat aquests dies a la ciutat de Barcelona han centrat en bona part l’atenció de la premsa. La joventut barcelonina ha estat un actor determinant en aquestes protestes, demostrant el seu rebuig davant la injusta situació en la qual es troba la llibertat d’expressió i també en una mostra de rebuig a les condicions de vida que ens precaritzen i que ens aboquen a un clima de violència real i material constant. La joventut ens trobem amb unes de les majors taxes d’atur de la Unió Europea i amb uns nivells de temporalitat contractual elevadíssim, també amb una edat mitjana d’emancipació als 29 anys i en un context on la crisi econòmica produïda per la COVID-19 s’acarnissa contra els sectors més precaris.
És precisament per això pel que ens indigna el tractament mediàtic que s’ha fet de la joventut en aquests dies, en les quals s’ha volgut vincular-nos com un estrat caracteritzat per la violència i el vandalisme, en una clara aposta criminalitzadora que repeteix els mateixos patrons que hem observat en protestes anteriors. En l’Estudi del tractament mediàtic dels joves en la premsa catalana realitzat pel Grup Barnils amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell de la Joventut de Barcelona es constatava l’estigmatizació que es fa de les joves en molts àmbits, sent un d’ells la vinculació de la joventut amb el concepte de violència.
Avui, el balanç de les protestes ens deixa amb més de cent detinguts, una noia que ha perdut un ull arran d’un tret d’una pistola de foam dels mossos i un veí de Sants en presó provisional. Creiem que no pot ser que es tracti aquesta situació amb la frivolitat amb la qual es presenta un problema de llibertats democràtiques com el present. El CJB estem i estarem al costat de la defensa dels drets fonamentals i de la joventut d’aquesta ciutat.