Guia Desviades i Dossier Pedagògic

Desviades és una eina que ens permet aclarir conceptes, obrir la reflexió i, sobretot, respondre preguntes sobre el sistema sexe-gènere i generar-ne de noves. Posar en dubte aquest sistema que ens assigna una casella estanca en néixer i no ens permet sortir-nos-en és el que anomenem “qüestionar el binarisme”. Un binarisme que crèiem universal i immutable, però que els diferents estudis de gènere i feminismes han desmuntat. Per què volem qüestionar els binarismes? Contingut fruit de l’Associació Candela. Il·lustracions de Rapha Hu.

Objectius del projecte: 

  • Treballar per erradicar les desigualtats socials per raó d’identitat i expressió de gènere i orientació afectivosexual i, especialment, les violències masclistes i de gènere així com el sistema patriarcal en què se sustenten.
  • Oferir eines, recursos i continguts a les entitats joves en temàtica de diversitat LGBTI+ així com de feminismes per fomentar el debat i per donar resposta a necessitats específiques.
  • Dotar dels coneixements pedagògics i d’eines pràctiques a les formadores, monitores, caps, educadores, etc. per tal de conèixer amb profunditat com implementar el dossier pedagògic de la Guia Desviades a les seves entitats.

El 2021 es va dur a terme l’acte de presentació presencial de la Guia Desviades i el dossier didàctic que la complementa. L’acte es va realitzar presencialment a l’Espai Jove la Fontana, en coordinació amb el CRAJ. 

La sessió de presentació de la Guia volia arribar a professorat i altres agents educatius (caps i monitores) per a donar-los eines per a treballar la diversitat afectivosexual i de gènere amb joves. A l’acte van participar la cooperativa Candela, redactora de la guia, Joi Pineda i Clara Giberga, redactores del dossier didàctic i, per últim, membres de la comissió organitzadora de les jornades de Lleure i Feminismes.  

Formació d’aquest 2022

A més a més, aquest curs 2022 s’ha dut a terme una formació per a agents educatius d’entitats juvenils sobre com implementar el dossier pedagògic i conèixer amb profunditat algunes de les seves activitats i metodologies. La formació posava l’atenció en la consciència dels privilegis propis i/o opressions per a no reproduir dinàmiques discriminatòries com a facilitadores, així com aprendre a acompanyar discriminacions in situ del grup en el moment de l’activitat.

Altres projectes destacats
Emergència climàtica
Participació en la Xarxa de Justícia Climàtica
La Xarxa de Justícia Climàtica és una xarxa d’organitzacions i entitats en lluita per la Justícia Climàtica i per fer fr…
Justícia global
Solidaritat amb col·lectius juvenils de pobles en lluita
Aquest projecte buscar enxarxar el Consell de la Joventut de Barcelona amb col·lectius de joves de pobles en lluita que …
Drets de ciutadania
Grup motor intergeneracional envers l’edatisme
L'adultocentrisme està present en la manera en què pensem, sentim i actuem envers la resta i nosaltres mateixes, moltes …

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.