Eines d’autodefensa laboral

FAQS d’autodefensa laboral

Cada empresa fa un disseny de nòmina diferent, però els conceptes que han de figurar són sempre els mateixos. 

A continuació pots consultar un model de nòmina amb els conceptes bàsics explicats.

Exemple nòmina

Indefinit: No estableix un límit quant a la durada del contracte. El contracte de treball indefinit podrà ser verbal o escrit i podrà ser a jornada completa, parcial o per a la prestació de serveis fixos discontinus.

Indefinit fixe-discontinu: El contracte per temps indefinit fix-discontinu es fa per a la realització de treballs de naturalesa estacional o vinculats a activitats de temporada, o pel desenvolupament d’aquells que no tinguin aquesta naturalesa, però que, tenen períodes d’execució certs, determinats o indeterminats. Per a més informació sobre aquest tipus de contracte pots consultar l’article 16 de l’Estatut dels Treballadors. Aquest contracte el trobem molt a feines com a monitores de menjador, on es fa un contracte de setembre a juny. 

Temporal: El contracte de treball de durada determinada (temporal) només podrà celebrar-se per circumstàncies de la producció, és a dir, per quan hi ha més feina de l’esperada, o per substitució de persona treballadora. Perquè sigui legal s’han d’especificar amb detall els motius de la contractació temporal i la durada del contracte. 

El contracte de treball de formació en alternança: És aquell contracte que es fa quan la feina per a la qual et contracten està estretament relacionada amb allò que estàs estudiant. És un contracte que inclou formació.  

Actualment, el salari mínim interprofessional d’una treballadora contractada a jornada completa està situat per llei als 15.120  euros anuals bruts. Això són 1.080 euros a 14 pagues i  1.260 a 12 pagues.

Per saber si l’estàs cobrant correctament has de mirar la teva nòmina, en l’apartat de total meritat, prèviament a la resta dels impostos.

La durada de la jornada de treball legal la podem trobar al conveni de referència.  Normalment, els convenis estableixen una jornada anual en hores. Hem d’estar atentes a no estar fent més hores de les que ens toca per conveni!

El calendari laboral ens ha d’ajudar a acabar d’establir el total d’hores que farem i a no fer-ne de més. Les empreses estan obligades a facilitar-nos un calendari anual cada any. 

La durada màxima de la jornada ordinària de treball serà de quaranta hores setmanals de treball.

Un conveni col·lectiu, també conegut com a conveni de treball o acord col·lectiu, és un acord formal i legal que se celebra entre un empleador o un grup de treballadores i un sindicat o una representació de les treballadores. Aquests acords solen establir les condicions de treball, els drets i obligacions dels empleats i els empleadors, així com altres aspectes relacionats amb la feina en un determinat sector o empresa.

Els acords del conveni col·lectiu tan sols poden millorar els drets i deures ja establerts a l’Estatut dels Treballadors. Mai poden actuar per empitjorar la situació de les persones treballadores.

És important que, en primer lloc, tinguis rastre d’aquest pagament de menys. 

Un cop ho hàgem constatat i sapiguem que no es tracta d’un error accidental, el més rellevant és que ens protegim afiliant-nos a un sindicat. A continuació el sindicat ens indicarà la millor forma de reclamar els diners, ja sigui fen una reclamació de quantitats, enviant un burofax o amb una taula de negociació, si es tracta d’una reclamació col·lectiva.

El salari net és aquell que rebem, un cop descomptats els impostos. El brut és el que figura a la nòmina i a les taules salarials. Per saber si estem cobrant el sou legalment establert hem de mirar a la nostra nòmina el salari brut.

La millor forma de protegir-nos dels abusos laborals és organitzant-nos amb un sindicat. Els sindicats tenen l’experiència i els recursos necessaris per acompanyar-nos a l’hora de protegir-nos dels abusos laborals. 

A part, és important que deixem registre de tot allò que passi, ja sigui per escrit (per correu electrònic o whats app) o mitjançant una gravació de veu (sempre que nosaltres participem de la conversa podrem enregistra-la)




Un dubte encara més important és què NO ens poden preguntar en una entrevista de feina. 

En una entrevista de feina, no es pot preguntar sobre l’edat, l’estat civil o la vida familiar, ni sobre l’orientació sexual, ja que aquestes preguntes poden ser discriminatòries i violar les lleis d’igualtat d’oportunitats laborals.

Si estàs treballant i un dia et trobes malament, en general hauràs d’anar al teu CAP a demanar la baixa laboral. El metge de capçalera establirà quants dies de baixa tenim. Ara mateix és el mateix hospital qui fa arribar la baixa a l’empresa. 

Quan ens agafem de baixa no estem obligades a notificar els motius pels quals ho estem.

En cas que patim un accident mentre treballem o quan estem de camí a la feina, hem d’anar a la mútua de l’empresa, ja que han de donar-nos la baixa per accident de treball.

Que ens acomiadin és una experiència lletxa i desagradable en la majoria de casos, però és important que conservem el cap fred. Si ja ens esperem el que pot passar podem gravar la conversa on ens acomiaden. A més a més, si creiem que hi ha abús o discriminació és important que en el document de finalització de la relació laboral que ens donin firmem posant ‘‘No Conforme’’. 

 

Hi ha casos en què no tenim temps o no pensem a recollir proves prèviament, no passa res! 

Ara, el més important és que tenim un mes per presentar una demanda als jutjats. Per tant, és crucial que ens afiliem a un sindicat i els hi demanem assessorament jurídic per portar el nostre cas!

Els sindicats laborals són organitzacions de treballadores dedicades a la lluita per la defensa dels drets laborals de les persones. Hi ha múltiples sindicats, alguns s’agrupen per camps professionals i d’altres per idees polítiques.

Recursos d'autodefensa laboral

Les entitats juvenils sindicals fan molt bona feina i són imprescindibles a l’hora de defensar els nostres drets laborals. No dubteu a acostar-vos-hi per conèixer els vostres drets laborals!

EN L’ÀMBIT DE LA SALUT

EN L’ÀMBIT DELS FEMINISMES

HORES EXTRA I NÒMINA

COMPARATIVA DE REFORMES LABORALS

ALTRES DOCUMENTS D’INTERÈS

Altres projectes destacats
Salut
Avortament és autocura💖
Avortament és autocura El Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) i el Consell de la Joventut de Barcelona ens …
Drets de ciutadania
Grup motor intergeneracional envers l’edatisme
L'adultocentrisme està present en la manera en què pensem, sentim i actuem envers la resta i nosaltres mateixes, moltes …
Drets de ciutadania
Participació a l’Oficina per la No Discriminació
Des del CJB s’aposta per la defensa dels drets humans i la lluita per la no discriminació a la ciutat, i es considera qu…

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.