tractament mediàtic de les joves

Estudi del tractament mediàtic de les joves en la premsa digital catalana

tractament mediàtic de les joves

L’estudi del tractament mediàtic de les joves en la premsa digital catalana busca aprofundir en com veu representada la gent jove en els mitjans de comunicació catalans?  El tractament periodístic pot generar un imaginari col·lectiu estigmatitzador de la joventut? Són les qüestions en què aprofundeix aquest informe, elaborat per Mèdia.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils en col·laboració amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell de la Joventut de Barcelona.

És innegable que els mitjans de comunicació ens permeten comprendre aquestes realitats, li donen forma i ens ajuden a formar-nos un coneixement (i fins i tot una opinió) sobre tot allò que passa. Però els recursos amb què treballen són limitats i, per tant, aposten per uns enfocaments determinats o prenen decisions ràpides sobre la rellevància d’una notícia a partir de criteris periodístics, econòmics o, fins i tot, ideològics. Consegüentment, els biaixos informatius afloren i la distorsió parcial de les realitats complexes apareixen.

Existeixen infinitat de realitats. La gestió dels imaginaris és un camp de batalla on els ciutadans se situen al mig, entre múltiples interessos de diferents actors socials, polítics, econòmics i periodístics. A més, l’evolució del panorama comunicatiu en les últimes tres dècades i la mal·leabilitat de les informacions a conseqüència de la massificació de les estructures comunicatives en xarxa genera contradiccions sobre la manera com percebem el món.

L’objectiu d’aquest informe és entendre quin retrat dibuixen les capçaleres analitzades per tenir una foto fixa prou fidedigna per comprendre a quines facetes, actituds, preocupacions i tendències s’associen els joves, per tal de dotar d’una visió crítica tots aquells que hi estiguin interessats.

L’informe “Estudi del tractament mediàtic dels joves en la premsa digital catalana” es va presentar en roda de premsa al Col·legi de Periodistes i pots recuperar-la aquí:

Any de publicació de l’informe: 2020

Altres publicacions relacionades
Participació
El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) ha elaborat, un any més, l’Informe sobre l’Estat de la Joventut 2015, un document que pretén fer un seguiment i avaluació de les polítiques públiques de joventut que s’han elaborat a nivell municipal durant el 2015.
Participació
L’Informe sobre l’Estat de la Joventut, presentat pel Consell de la Joventut de Barcelona(CJB), destaca que una cinquena part del total de persones aturades són joves.
Participació
Resum de la memòria i els projectes del CJB i els serveis que gestiona: Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils (CRAJ), Espai Jove La Fontana i el PIJ Gràcia.
Participació
Sacsegem la ciutat! és un recull de propostes que l’associacionisme juvenil, de la mà del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), fa per a una Barcelona coherent amb les necessitats del col·lectiu jove.

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.