Un Fòrum Internacional per intercanviar mirades joves i crítiques

El III Fòrum Internacional Youth Act! s’ha dut a terme a l’Espai Jove la Fontana del 14 al 21 d’abril de 2024 i ha reunit joves de Barcelona, Cali (Colòmbia) i Natzaret (Palestina) per culminar el procés participatiu i d’incidència política que ha tingut lloc durant el darrer any

El Fòrum Internacional Youth Act! organitzat pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI), ha convocat a Barcelona durant la tercera setmana d’abril joves activistes organitzats als seus territoris en defensa dels drets de les seves comunitats, de Palestina, Colòmbia i Catalunya. Els convidats, originaris de dos països immersos en processos històrics de guerra i conflicte social continuat, han conegut processos i moviments socials de base, han visitat diferents racons de Barcelona i han estat atents a les diverses xerrades organitzades obrint debats interessants amb perspectiva crítica i situada.

Després d’una setmana plena d’activitats, visites i converses dels i les joves amb espais institucionals, però també amb nombrosos col·lectius del teixit associatiu de la ciutat, la inauguració formal, celebrada el divendres 19 d’abril a la tarda a l’Espai Jove La Fontana, ha sigut el primer espai obert al públic del Fòrum. Aquest acte ha comptat amb la presència de Pol de la Torre del Secretariat del CJB; Poldi Galmes i Fiona Vives de la Junta de l’SCI; Lali Carrillo, de la Diputació de Barcelona; Juanjo Arranz de Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona i Laia Girós de l’Agència Catalana de Joventut. “És important que el jovent vingueu a sacsejar les institucions perquè sovint parlem un llenguatge massa allunyat de la realitat”, assegurava aquesta última.

Després de les intervencions institucionals, el col·lectiu Fotomovimiento ha donat un cop de realitat amb una xerrada sobre la migració cap a Europa i les situacions de vulneració de drets humans en contextos de frontera. “A Palestina no tenim el privilegi de no saber què està passant al mar Mediterrani, és aquí a Europa on pots permetre’t que no t’importin les morts al Mediterrani, perquè continueu vivint bé”, assegurava una participant de la ciutat de Natzaret amb indignació. Tica Font, del Centre Delàs, ha estat aplaudida amb efusivitat per la multitud de joves diversos després de parlar de les violències quotidianes, com el classisme i el racisme estructurals, que es viuen en contextos urbans, també a països en context de pau. La joventut colombiana, la majoria de Cali o contextos rurals propers, han enumerat les violències que es viuen als seus territoris com l’assassinat de líders socials, l’absència d’hospitals a pobles i ciutats, la transfòbia o les violències masclistes.

La jornada de dissabte ha començat amb una xerrada molt interessant sobre el dret a la ciutat compartida pel Grup de Recerca sobre Migració Gritim de la Universitat Popeu Fabra amb Rafik Arfoani i Christos Zografos on s’han obert debats urgents com el de l’emergència climàtica o el decreixement. “Solucions possibles? No mirar a Europa, mirar cap a les vostres experiències pròpies a Amèrica Llatina i Palestina i fugir del capitalisme salvatge” ha sentenciat Zografos. A partir de les 12 del migdia, la Cira Martínez del Centre Iridia ha ajudat les participants a entendre com estan connectats el cos físic, el cos mental i el cos emocional en una formació sobre estratègies per gestionar la repressió.

De cara a la tarda de dissabte, tot i que hi havia planejada una xerrada sobre experiències per fer front a la discriminació per part de Mujeres P’alante i Diomcoop, les participants del Fòrum han decidit que era necessari anar a la manifestació unitària convocada arreu de l’estat espanyol en contra el genocidi a Palestina i per la fi de la comercialització d’armes amb Israel. Així doncs, després de dinar s’ha celebrat la Taula Rodona sobre participació juvenil, i l’espai final de Cloenda del III Fòrum Internacional Youth Act!.

Com a grans conclusions els i les joves han comentat a la taula rodona de cloenda que “Lluitem i resistim de diferents maneres, però molts cops davant d’unes mateixes dinàmiques de violència, sobretot quan parlem de països en guerra com Colòmbia i Palestina. Però també aquí a l’estat espanyol es viuen aquestes violències, sobretot des de la migració”. Una altra gran conclusió ha sigut que “Processos de mobilització social com el Paro Nacional a Colòmbia o la revolta de maig del 2021 a Palestina, són claus per crear consciència en la població jove, és un despertar col·lectiu, ja sabem que hem de ser una pedra a la sabata dels governs”.

Una participant catalana ha aportat potser la conclusió més emotiva: Probablement, les lluites de les joves de Palestina, les joves de Colòmbia i les joves de Catalunya, tenen molt en comú, i no hem de sentir que fem poc, estem obrint camins i hem de continuar canviant el món. Tot i això, no passa res per sentir-se i mostrar-se vulnerable de vegades, per això estem aquí, per sostenir-nos”. El millor final possible per aquest III Fòrum ha sigut una participació en la manifestació “Aturem el genocidi” emotiva i necessària, amb joves colombians, palestins i catalans caminant junts i cridant “Free Palestine”.

Altres notícies i posicionaments relacionats
Justícia global
Comprenem les causes del desplaçament forçat amb l’Escola de Cultura i Pau
L’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza el cicle “Conflictes, gènere i r…
Justícia global
Una delegació del CJB és a Colòmbia!
Una delegació del CJB visita Colòmbia entre el 12 i el 22 de juny d'enguany, donant continuïtat al treball conjunt que e…
Justícia global
Barcelona, te’n recordes?
https://www.youtube.com/watch?v=LLKpx2Mv_hw Al setembre de 2017 un grup de joves de la ciutat de Barcelona va viatja…

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.